Zserbó
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gr liszt
 - 200 gr zsír
 - 30 gr élesztő
 - 3 evőkanál cukor
 - 1 teáskanál vaníliás cukor
 - 1 egész tojás + 2 tojás sárgája
 - pici só
 - reszelt citromhéj
 - kb. 1 dl fehérbor, amennyit a tészta felvesz
 
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 gr darált dió
 - 100 gr cukor
 - 500 gr baracklekvár
 
Hozzávalók a csoki bevonathoz:
- 5 evőkanál cukor
 - 4 evőkanál víz
 - 3 evőkanál kakaópor
 - 80 gr vaj
 
A tésztát összegyúrjuk, és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk (a mi tepsink 24x39 cm-es). Tészta - lekvár - cukrozott dió - tészta... sorrendben kizsírozott tepsibe rétegezzük. Villával pár helyen teljes mélységéig átszurkáljuk, majd előmelegített 180 oC-os sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ameddig a tészta kihűl, elkészítjük a csoki mázat. A cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a lángról, beleszórjuk a kakaót, és a vajjal simára keverjük. Melegen, de ne forrón kenjük a kihűlt tésztára. Néhány órát hagyjuk száradni-szilárdulni, mielőtt felszeleteljük.



